Reklama
 
Blog | Michal Šindelář

Moje milá Komerční banko, naše láska nevzkvétá

Byla jsi mou první. Když jsem si s tebou začal kolem roku 2002, byl jsem čistý a neposkvrněný a náš vztah vzkvétal. Už je to více jak deset let, co naše soužití trvá. Z mé první platební karty je vyblednutá vzpomínka a vášeň a okouzlení z mé prvotní bankovní zkušenosti se již dávno vytratilo. Abychom si náš více jak desetiletý vztah udrželi, moje milá Komerční banko, musíme si začít naslouchat a chápat své potřeby.

 

Věrnost navzdory letním láskám

Přiznám se, byl jsem Ti nevěrný. Ale dlouho jsi byla má jediná! Poprvé jsem si zaflirtoval s jinou v roce 2006, když jsem mladý a nezkušený vyrazil do neznámého Skotska. Trochu mne překvapilo, jak povolná byla banka Clydesdale, která rozevřela své foyer a nechala mne vklouznout do svého systému. Během svého skotského léta jsem si začal ještě s Lloyds a výsledkem mého druhého flirtíku byl další vztah. Nečekal jsem, že během jednoho léta budu vést souběžně dva otevřené vztahy. Banky po mne nic nechtěly, nechaly mne vybírat libry ze všelijakých bankomatů zadarmo, za náš vztah si vůbec nic neúčtovaly, och, jak jen byly nezištné a přátelské. Náš vztah v symbolické rovině pokračuje dodnes, z vděčné vzpomínky jsem účty z tehdejšího léta zachoval.

Ovšem s koncem léta jsem se vrátil a byl Ti opět věrný. Vážil jsem si Tě již jako vážené dámy, almy mámy mého bankovního já, i navzdory tomu, že jsem začal do našeho vztahu investovat různé drobné. Vždyť jsi mi jako studentovi dávala tolik výhod! Ještě tehdy měl náš vztah jiskru jedinečnosti, žádná jiná by ke mně nebyla tak vstřícná jako Ty! I když do mé rodiny přišla ta polská běhna Mbank se svými zlotřilými vnady, já jsem nedal na povrchní bezpoplatkový chtíč a zachoval Ti svou přízeň.

Reklama

 

Proč mne trestáš? Odpusť mi prosím!

Léta páně 2011 mi bylo 26 let a zároveň jsem se opět vydal do britské země zaslíbené, na celý půlrok jako student. Mé srdce zatoužilo po staré lásce s Lloyds bankou. Mé vzpomínky mne neklamaly, byla stejně povolná jako před léty. Hned jsme na to skočili a penízky jen švitořily tam a zpátky, novou kartou jsem se všude oháněl, a to vše bez rizika a zadarmo! WOW! Začal jsem si vážně užívat s milenkou a pomýšlel jsem na trvalý vztah. Pak jsem se však vrátil zpět do Česka a poměr s Lloyds nešel udržovat na dálku, vrátil jsem se do Tvé náruče.

Ale ty jsi mne potrestala! Ačkoliv jsem Ti přinesl ke svým 26. narozeninám potvrzení o studiu, zrušila jsi mi studentský účet a jednala se mnou jako s nějakým obyčejným občanem, tuctovým nádeníkem! Natáhla jsi mne o pětikilo za embosovanou kartu a začala náš vztah kazit různými poplatky. Připlazil jsem se k Tobě po kolenou a Ty jsi blahosklonně vše napravila, i když jsem kvůli tomu musel podepsat tucet lejster. Promiň, nevěděl jsem, že budeš tak žárlivá. 

 

Jsem finančně zneužíván!

Musel jsem se začít zamýšlet. Já tě opravdu mám rád, ale za jakou cenu? Stále více lidí si z našeho vztahu utahuje a diví se, jak spolu ještě můžeme vydržet. „Proč s ní ještě vůbec jsi? Co na ní vidíš? Podívej se, jak se k tobě chová!“ Když já si pamatuji číslo svého účtu a jsem s Tebou už 10 let, to mám vše zahodit kvůli lidem, kteří umí jen bořit a ničit? 

Na posměch okolí jsem zvyklý, ale opravdu začínám cítit, že náš vztah zadrhává. Každý měsíc si ode mne bereš peníze, za příchozí platby, za odchozí platby, za vedení účtu. Za každé zasunutí do Tvého bankomatu mi bereš 9 Kč! Je to stále více a více, a od té doby, co se mnou nejednáš jako s mladým studentem, mne to začíná bolet. Ano, vím, vracíš mi něco z toho, co mi vezmeš. Říkáš tomu Moje Odměny, ale co je to za odměny? Prvně mne obíráš a pak se chlubíš tím, že část z toho vrátíš? Co to máme za vztah moje milá? Stockholmský syndrom není vztah! 

Navíc jsi tajnůstkářská! Tajíš přede mnou náš vlastní vztah moje milá! Kdybych se chtěl podívat zpětně na naše společné léto dejme tomu roku 2010, tak Tě musím prosit o archivní výpisy, které mi sice ráda a automaticky vygeneruješ v elektronické podobě, ale za každou stranu takového výpisu mi vezmeš 11 Kč! Anebo mohla bys mi prosím Tě říct, co se děje s penězi, které v pošlu v pátek odpoledne z účtu pryč, ale do jiné banky dorazí až v úterý? Co děláš ty tři dny s mými penězi?! 

 

Na vztah musejí být dva

Milá Komerční banko, náš vztah nevzkvétá, náš vztah je v hluboké krizi. Musíme si začít naslouchat. Chci abys chápala mé potřeby. Chci, aby náš vztah omládl a já si tak s tebou mohl začít otevřeně a přátelsky, jako jsem si začal s bankami ve Velké Británii. Chci abys mi nebrala peníze. Chci, abys proti mně nekula pikle. Deset let společné minulosti není v dnešní nejisté době málo a já si jich vážím. Ale už příležitostně pohazuji očkem po jiných sličných partnerech, kteří by mi rádi nabídli, co hledám. 

Já jsem vydržel hodně, ale nyní jsem na pokraji sil. Chci však udělat poslední pokus o smíření. Už nejsem nezkušený koloušek, ročně mi účtem protečou statisíce. Chrochty chrocht, slyším Tě. Dostali jsem se však na hranu propasti, náš vztah je v současné podobě neudržitelný. Vše nyní záleží na Tobě. Udělej vstřícný krok prosím, začněme spolu znovu, jinak a lépe. Moje milá Komerční banko, neboj se toho! 

 

Stále ještě Tvůj

 

Michal Šindelář

 

 

 

 

 

 

 

 

Komerční banko, jak moc Ti záleží na partnerství se mnou?