Reklama
 
Blog | Michal Šindelář

Zákon je hajzlpapír, aktivisti jsou šílení a Zemanovy finance průhledné.

Od akademiků šplhajících po stromech jako veverky, k profesionálnímu kroucení rukou hloupým aktivistům, přes soudy a rozsudky k respektu vůči českému právu.

Důležitá zpráva se objevila. Soud dal za pravdu lidem účastnícím se blokády kácení na Šumavě v létě 2011. Tehdejší postup správy NP Šumava v čele s ředitelem Stráským a jeho náměstkem Jiřím Mánkem byl kritizován jako protiprávní a škodlivý. Všechny pokusy o dialog ale selhaly a ve výsledku se sjížděli lidi z celé země na Šumavu chránit nejen přírodu, ale především české zákony. Správa parku reagovala tak, že na blokádníky zavolala policii. Za policii bohužel dorazily pořádkové oddíly pod vedením pana Knížete, nechvalně proslulého velitele brutální policejní akce na CzechTeku v roce 2005, které se ani za 7 let nenaučily jednat s lidmi jinak než násilím.

Vedení parku zatvrzele odmítalo naslouchat jednotnému hlasu odborníků ať už na lesní hospodářství, ekologickou legislativu, ignorovalo také všechny zahraniční vědce požadující zastavení ničení vzácných lokalit. To pak vedlo k situacím, kdy lektoři univerzit lezou po smrcích, aby zabránili protiprávní těžbě, anebo ke sprostému zastrašování bezbranných blokádníků i ze strany policie.

Nyní ale víme, a máme na to pravomocný rozsudek soudu, že vedení NP Šumava jednalo protiprávně (jak blokádníci celou dobu upozorňovali). Nejen v obcích v šumavském parku se jim skoro hanlivě říká aktivisti. Přesně těmto aktivistům dnes ale musíme poděkovat. Aktivisté nejsou fanatici či zelené palice. V tomto případě (ale i mnoha jiných) se jedná pouze o lidi, kteří trvají na dodržování českých zákonů. To máme dnes černé na bílém. Blokáda na Šumavě byla správná, vedení parku postupovalo protiprávně. Vedení parku ignorovalo všechny kolem a chtělo si prosadit svou nehledě na české zákony, dokonce si z veřejných zdrojů zaplatilo PR agenturu na tvorbu propagandy, a také má na svědomí brutální (a taktéž protiprávní) zásah policejních sborů, které přišly veřejný rozpočet na další miliony. 

Reklama

Poslední slovo. Jiří Mánek, současný ředitel NP Šumava a během blokády náměstek a pravá ruka ředitele Stráského, vyslovil podporu prezidentské kandidatuře Miloše Zemana. Člověk, který nese spoluzodpovědnost za nedodržování českých zákonů, podporuje Miloše Zemana. Vrána k vráně sedá. Zeman si udělal z právních pravidel vyžadující finanční průhlednost prezidentské kampaně toaletní papír, stejně jako si Mánek spolu se Stráským dříve udělali toaletní papír ze zákonů upravující jejich pravomoci na Šumavě.