Reklama
 
Blog | Michal Šindelář

Ředitelkou ÚSTR díky duševní krádeži – otevřený dopis Radě Ústavu

Tento dopis rozesílám všem radním Ústavu pro studium totalitních režimů. Má zaštitovat výklad naší minulosti ředitelka, která vlastních úspěchů dosahuje podvodem? Jaký bude potom tento výklad pod její taktovkou? Prosím Radu Ústavu k postavení se případu plagiátorství čelem.

Vážený pane, vážená paní 

obracím se na Vás jako na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů ohledně plagiátorství stávající ředitelky Ústavu Mgr. Pavly Foglové. Mou pozornost přitáhlo toto video http://www.youtube.com/watch?v=iB8pAYlZPpc, které ve zkratce shrnuje, co se stalo. Mgr. Foglová se k plagiátorství na videu přiznává – ztotožňuje se s tím, že od doktora Blažka doslovně převzala pasáže textu, aniž by jej citovala. 

Jsem doktorským studentem a vyučujícím sociologie na Fakultě sociálních studiích Masarykovy univerzity a s problémem plagiátorství jsem dobře obeznámen. Když se student dopustí stejného prohřešku proti akademické etice, disciplinární komise FSS jej za to automaticky potrestá minimálně napomenutím, v závislosti na závažnosti přestupku až vyloučením ze studia. 

Reklama

Případ Mgr. Foglové je o to závažnější, že

1. pomocí plagiátu se ucházela o pozici ředitelky ÚSTR, kterou nakonec získala,

2. reprezentuje vědeckou a akademickou komunitu. 

My se „tady dole“ snažíme vysvětlovat studentům jak se vyvarovat plagiátorství (rozumějte nekrást cizí myšlenky a nevydávat je za vlastní) a čas od času je za to popotahujeme před disciplinární komisí. Bičujeme je citačními normami. Vracíme nedokonalé texty k přepracování. A někdy je vyhazujeme ze studia. 

A v prestižní vědecké instituci sedí na ředitelském postu usvědčená plagiátorka a zatím se nic neděje. Možná se přece jenom něco děje – ukazuje se, že se díky plagiátorství dá dosáhnout úspěchu a i když je člověk z duševní krádeže usvědčen, tak to jeho úspěch nezmenšuje. To cítím jako kudlu do zad úsilí, o které se my tu dole snažíme. 

Kdyby se toto stalo u nás na fakultě, tak by Mgr. Foglová již stála před disciplinární komisí. A já se chci zeptat, co s jejím etickým selháním bude dělat Rada? Jak se Vy osobně zachováte? Budete její selhání přecházet mlčením, anebo uznáte závažnost jejího selhání a pomůžete nám v udržování akademické etiky? 

S úctou a pozdravem 

Mgr. et Bc. Michal Šindelář